Usta’nın iki öğrencisi aralarında konuşurken anlaşmazlığa düşerler. Olayı çözemeyince ustalarına danışmaya karar verirler. Öğrencileriyle birlikte oturan Usta onları dinlemeyi kabul eder, her ikisi de görüşlerini açıklar. Mesele çaba ve teslimiyet ikilisidir. Öğrencilerden ilki sözü alır, “Eski alışkanlıklarımızı, şuursuz davranışlarımızı terk etmek için çaba harcamamız gerekmez mi ? Dürüstlük ve farkındalık için çaba gerekir. Spiritüel yaşam kendiliğinden, kazayla vücut bulmaz. “ der. Usta cevap verir, “evet haklısın” der. Sıra diğer öğrenciye gelir; “Spiritüel yolculuk bırakmak, teslim olmak, Tao’nun, kutsal olanın kendisini göstermesine izin vermek değil midir ? Çaba sayesinde ilerleme kaydetmeyiz. Çaba sadece egodan doğar” der. Usta cevap verir, “evet haklısın”. Bu konuşmaları dinleyen üçüncü öğrenci dayanamaz ve atılır, “Sevgili Usta’m ikisi birden haklı olamaz. Usta, gülümser ve, “ evet sen de haklısın” der.
Jack Kornfield’in çok severek okuduğum kitabı “A Path with Heart” dan alıntıladığım bu kısa hikaye bir şeyi yapmanın tek bir yolu olmadığını ne güzel anlatmış. Birbiriyle ilk bakışta çelişir gibi görünen fikirler zıt dahi olsa, şartlara, ortama, oyunculara göre doğruluğunu korur. Dağın yükseklerine doğru tırmanırken önümüze birden fazla yol çıkar ve her birimiz kendi kalbimiz için gerçek ve samimi olanı seçeriz.
Geçen blog yazısında yogada zeminin, ayakların toprakla olan temasının öneminden bahsetmiştik. Kimi hocalar ayakların dört bir köşesinden yere köklenmenin önemini anlatırken benim gibi dördüncü noktayı idrak etmekte zorlanan hocalar ayak tabanındaki üç noktadan bahsederler. Günün sonunda her ikisi de doğrudur. Siz zeminle olan ilişkinizi görsellerken Mısır Piramitlerini mi yoksa bir tripodu mu gözünüzün önüne getiriyorsunuz ? Hangi seçenek, bedeninizle ve zihninizle daha çok örtüşüyor ? Karar sizin. Hangi seçenek zemine daha rahat köklenmenize ve yukarıya doğru uzamanıza destek oluyor ? Mula Bandha, Uddiyana Bandhayı aktive etmek, ayakların iç ve dış kavisini canlandırmak için neye ihtiyacınız var ?
Yoga hocaları sizlere hiza, temel, fonksiyonel anatomi, bedendeki aksiyonlar, pozun genel şekli, nefes hakkında bir çok sözlü yönlendirme yapabilir. Ancak tek söyleyemeyeceğimiz nerede nasıl hissetmeniz gerektiğidir. Bunun kararı öğrencidedir, o anda kendiyle matın üzerinde baş başa vakit geçirirken hislerinin farkındalığı içinde öğrenci buna karar verir ve sunulan seçeneklerden dilediğini uygular. Her şey, her an değişim ve dönüşüm içinde, zamanla tercihlerimiz de aynı değişimden nasibini alır. Çok sevgili öğrencimiz Sezen Ünal’ın geçenlerde yazdığı bir sözü ile bu yazıyı noktalamak istiyorum, “Sonsuz olasılıklarda neler mümkün”.
Namas’cray
İyi pratikler dilerim.