Nefesin Rehberliğinde Yoga

 

Nefes, yoga uygulamasının fevkalade önemli bir parçasıdır.

Patanjali geleneğine göre, nefes farkındalığı zihnin dalgalanmalarını dindirir. (Yoga Sutra 1.2 Yogas Chitta Vrittis Nirodha)

Yoga pratiğinde ve hayatın içinde farkındalıkla nefes alıp vermek kendimizle olan bağımızı kuvvetlendirir ve neticesinde davranış kalıplarımızla aşina olmamızı sağlar.

Nefes Rehberlik Eder

Nefes, fiziksel uygulamada ince ayarı yapabilmemiz için bir parametredir.

  • Pozu kendi ihtiyaçlarıma göre nasıl modifiye edebilirim ? Bedenimdeki güç ve esneklik ne kadarına tolere ediyor ?
  • Pozda ne kadar süreyle kalmalıyım ? Kaç nefes ?
  • Farklı beden parçalarında enerji hangi yönlere doğru hareket ediyor ?
  • Pratik esnasında derin, yavaş ve akışkan nefesleri koruyabiliyor muyum ? Şayet pozun içindeyken ya da geçişler sırasında rahat nefes alıp veremiyorsak bu bize bir işarettir.
  • Pozda kalırken belli bölgelerde gerginlik hissi var mı ? Özellikle yüz ve boyun kasları katı mı ? Nefeslerin yardımıyla gevşeme haline varabilir miyim ?

Asanalarda farkındalık halinde olmaksızın nefes alıp verirsek, nefes alış, nefes veriş ve aradaki duraksama anlarının bilincinde olmazsak kendimizi inkar ederiz. Nefesi bir kenara bırakırsak, içimizdeki öğretmeni çıkarıp atmış oluruz.

Nefes Hücreleri Besler

Derin nefes alışlar sayesinde kandaki oksijen oranı artar.

Vücudumuzdaki kan, tüm hücrelerimize oksijen verir. Nefes alıp ciğerlerimize taze oksijen çektiğimizde, kırmızı kan hücreleri oksijene bağlanır ve onu kan dolaşımımız boyunca taşır.

Hücresel düzeyde oksijen artışı,

  • dolaşım bağlantılı tüm hücreleri besler
  • yıpranan hücrelerin yerini yenilerin almasına yardımcı olur,
  • bağışıklık sistemimizi destekler.

Nefes Uyanışın Kapısını Aralar

Nefes çalışmaları içeriğine göre sinir sistemini sakinleştirir ya da uyarır.

  • Uyaran Nefes : Kapalabahti, Bhastrika nefes teknikleri sayesinde yükselen enerji, canlılık hissini ön plana çıkar.
  • Sakinleştiren Nefes : Nadi Shodana, Sama Vritti Pranayama çalışmaları sinir sistemini regüle eder.

Nefes Enerjik Dengeyi Kurar

Nitelik anlamına gelen Gunalar, doğanın üç niteliğini ve hayatın içindeki enerji türlerini yansıtır.

  • Tamas : Atalet, donukluk ve şuursuzluk hali. Olaylara karşı kayıtsız kalmak ve yıkıcı enerji yaymak.
  • Rajas : Tutku ve yaratıcılık. Harekete geçmek, bir şeyleri başlatmak ya da dışa vurmak veya nihayete erdirmek için gereken yaratıcı enerji.
  • Sattva : Hafiflik, Bilinçlilik Hali. Hayatın içinde ahengi bulmak ve farkındalığı korumak için.

Hayatımızın içinde tüm Gunalar yer alır. Satvik, rajasik ve tamasik özellikler vardır. Farklı nefes çalışmaları sayesinde enerjik dengeyi kurarız. Satvik hale doğru nasıl ilerlerim ? Rajasik ve tamasik enerjiler arasında dengeyi bulduğumuz zaman hafiflik hissi doğar.

Nefes Öz Algıyı Geliştirir

Prizmadan dünyaya nasıl bakıyoruz, ne görüyoruz, kendimizi nasıl algılıyoruz ? Köprü pozunda ya da Baş Duruşunda hangi yöne doğru gitmeye meyilliyiz ? Yolda ilerlerken önümüzde davranış kalıpları, çıkmazlar beliriyor mu ?

Her asana, içgörü geliştirdiğimiz farklı bir pencereyi aralar. Prizmalar genelde bulutlu ve pusludur. Öyleyse gizemini nasıl çözebiliriz ? Nefes sayesinde öz algımız netleşir. Svadhyaya yani kendi üzerimizde çalışma fırsatı doğar.

Bir Çin atasözü “Aşağıya doğru ayak parmaklarına nefes almak” tan bahseder. Sadece burun deliklerine ya da ciğerlere nefesleri almıyoruz. Kalçalara, ayak parmaklarına kadar nefesler yayılıyor. Nefes sayesinde bedenin tüm fiziksel parçalarında alan açabilir, ferahlık yaratabiliriz.

“Görselleme” tekniği nefesi farklı beden parçalarına yaymak için son derece etkili.

Daha incelikli hareket etmek için nefesin içinden akmayı araştırın. Nefesin rehberliğinde düzenli, sürdürülebilir, çaba ve teslimiyetin dengede olduğu, güvenli bir yoga pratiğine yaklaşırız. Hayatın zorlukları, beklenmedik halleri karşısında nefesimizle kalabilmek bize olaylara tepki vermek yerine cevap verebilme fırsatı yaratır.

Yaşam enerjinizin içinde gönül rahatlığı ile akabildiğiniz anların keyfini çıkarın.

Sevgilerimle

Rana Ortan